Składniki:
1 większa cukinia/kabaczek
2 cebule
4 pomidory
1 papryka czerwona
200g pieczarek
2 duże ogórki kiszone,
podwójny filet z piersi kurczaka
sól, pieprz, mielona ostra papryka
1 większa cukinia/kabaczek
2 cebule
4 pomidory
1 papryka czerwona
200g pieczarek
2 duże ogórki kiszone,
podwójny filet z piersi kurczaka
sól, pieprz, mielona ostra papryka
Przygotowanie:
Cebulę obierz i pokrój w kostkę, podsmaż ją na oleju (w głębokiej patelni lub garnku). Gdy cebula się zeszkli dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Duś na małym ogniu ok. 10 minut, aż pieczarki odparują większość wody.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę, podsmaż ją na oleju (w głębokiej patelni lub garnku). Gdy cebula się zeszkli dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Duś na małym ogniu ok. 10 minut, aż pieczarki odparują większość wody.
Cukinię obierz, wydrąż środek (jeśli ma duże pestki) i pokrój w kostkę. Pomidory sparz, obierz ze skóry i pokrój. Paprykę umyj, pokrój po czym dodaj do garnka razem z cukinią i pomidorami. Duś na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
Kurczaka pokrój w kostkę, dodaj do warzyw, gotuj aż kurczak straci surowość. Po tym czasie pokrój ogórki kiszone, wrzuć do leczo i dopraw całość solą, pieprzem i papryką. Leczo najlepiej smakuje po kilku godzinach, gdy składniki się przegryzą.
Nasze oceny:
Basia: Bardzo lubię przygotowywać większą ilość tego leczo i później zabierać je do pracy. Jest pyszne i lekkostrawne. Moja ocena: 10/10.
Nasze oceny:
Basia: Bardzo lubię przygotowywać większą ilość tego leczo i później zabierać je do pracy. Jest pyszne i lekkostrawne. Moja ocena: 10/10.
Zrobię taką wersję leczo :)
OdpowiedzUsuńLekki, zdrowe i bardzo smakowicie wyglądające jest to leczo :) Muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis! Kilka składników zamienionych na lżejsze - z chęcią kiedyś spróbuję! Tradycyjne leczo wydaje mi się baaaardzo ciężkie ;/
OdpowiedzUsuńkocham leczo, wasze brzmi smakowicie :)
OdpowiedzUsuńOj, ale narobiłyście mi ochotę na leczo- muszę zrobić zanim mam jeszcze swoje warzywka:)
OdpowiedzUsuńNa jutrzejszy obiad w sam raz, pyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńMi leczo kojarzy się z obiadem który często robiła moja babcia kiedy w wakacje byliśmy nad jeziorem
OdpowiedzUsuń